Oletko jo laatinut osakassopimuksen? – Varmista yrityksesi tulevaisuus ajoissa
Kirjoittanut
Saija Rantala
Tarja Pietarila
15.11.2024 — Oletko miettinyt mitä tapahtuu, jos yrityksesi omistajien näkemykset erkanevat tai yksi osakkaista päättää myydä osakkeensa? Yrityksen perustaminen ja kasvu taas monesti vaatii useita osapuolia, kuten sijoittajia, perustajia ja muita avainhenkilöitä. Näiden osapuolten välisen yhteistyön selkeyttäminen ja varmistaminen on kriittistä yrityksen menestyksen kannalta. Tässä kohtaa kuvaan astuu osakassopimus.
Mikä on osakassopimus?
Osakassopimus on osakkaiden kesken tehty sopimus, jolla osakkeenomistajat sopivat muun muassa omistajien oikeuksista ja velvollisuuksista, yhtiön hallinnosta ja päätöksenteosta, osakkeiden luovuttamisesta, lunastamisesta ja exit-strategioista, osinkopolitiikasta, työntekovelvoitteista, rahoituksesta ja investointipäätöksistä. Lisäksi osakassopimuksella usein sovitaan kilpailukielloista, salassapidosta, immateriaalioikeuksista ja niiden siirtymisestä, sopimusrikkomusten seuraamuksista ja riidanratkaisumenettelyistä.
Miksi osakassopimus on tärkeä?
Osakassopimus täydentää osakeyhtiölain ja yhtiöjärjestyksen muodostamaa yhtiöoikeudellista järjestelmää ja mahdollistaa sopimisen myös sellaisista asioista ja sellaisella tavalla, joka ei osakeyhtiölain ja yhtiöjärjestyksen puitteissa ole järkevää sopia. Osakassopimus kannattaa tehdä yleensä aina, jos osakeyhtiössä on enemmän kuin yksi omistaja.
Mitä osakassopimuksessa kannattaa huomioida?
Hyvin laadittu osakassopimus selkeyttää jokaisen osakkaan oikeudet, vastuut ja velvollisuudet yrityksen toiminnassa. Tämä ennaltaehkäisee ristiriitoja ja väärinkäsityksiä, jotka voivat syntyä epäselvistä rooleista. Jos osakkaat ovat myös yrityksen työntekijöitä, osakassopimuksessa kannattaa määritellä myös heidän roolinsa ja työvelvoitteensa. Sopimukseen voidaan sisällyttää kilpailukiellot ja sitoutumisaikojen kestot.
Vähemmistöosakkaat saattavat olla alttiita enemmistön päätöksille, jotka eivät aina ole heidän etunsa mukaisia. Osakassopimus voi sisältää määräyksiä, joilla turvataan vähemmistöosakkaiden oikeudet esimerkiksi päätöksenteossa ja osingonjaossa. Monesti on hyvä sopia jo etukäteen säännöt siitä, milloin ja millä periaatteilla voitto jaetaan osakkaille.
Osakassopimus antaa suojaa konfliktitilanteessa ja osakassopimuksen tulisi tarjota toimintamallit tilanteissa, joissa osakkaat eivät ole yksimielisiä. Sopimuksessa voidaan määritellä äänestyssäännöt, päätöksentekoprosessit ja menettelyt ongelmatilanteiden ratkaisemiseksi. Aina riitoja ei pystytä omin avuin selvittämään ja on hyvä jo etukäteen miettiä mahdollisia riidanratkaisumekanismeja. Vaihtoehtoina ovat sovitteluprosessi, välimiesmenettely tai oikeudenkäynti.
Myös exit-strategiat ja osakkeiden siirtoehdot ovat tärkeät tilanteissa, jossa joku osakkaista haluaa myydä osakkeensa ja vetäytyä yrityksestä. Osakassopimuksessa voidaan sopia osakkeiden myyntiin ja siirtoon liittyvistä ehdoista, kuten lunastusmenettelystä, etuosto-oikeuksista ja hinnan määräytymisestä.
Miksi osakassopimus kannattaa antaa asiantuntijan tehtäväksi?
Osakassopimus on tärkeä työkalu yrityksen omistajien keskinäisen yhteistyön ja yrityksen johtamisen selkeyttämisessä. Sopimuksen laatiminen kannattaa tehdä huolella ja asiantuntijoiden avustuksella, jotta kaikki osapuolet voivat luottaa sen toimivuuteen eri tilanteissa.
Osakassopimus ei ole vain juridiikkaa – se on työkalu yrityksen tulevaisuuden turvaamiseksi ja kasvun varmistamiseksi! Asianajotoimisto Reimsillä on vuosikymmenten kokemus menestyvien yritysten palvelemisessa.
Suosituimmat kirjoitukset
Millaista on tietosuoja-asetuksen mukainen vaikutuksenarviointi ja riskiperusteinen toiminta?
8.1.2019 — Viimeistään viime vuoden toukokuussa niin pienten kuin suurten yritysten oli tarkistettava ja tarvittaessa muutettava henkilötietojen käsittelynsä EU:n tietosuoja-asetuksen mukaiseksi. Käytännössä yritykset käyttivät erittäin paljon resursseja sopimusten päivittämiseen, käsittelytoimien dokumentointiin ja asiakkaiden informoimiseen.
Työsopimus ja kilpailukielto
22.1.2019 — Nykyajan työelämässä on useita haasteita, jotka koskevat niin työsuhteiden solmimistilanteita kuin toimintaa työsuhteen aikana. Erityisesti yritysten ylemmissä tehtävissä työskentelevät henkilöt kohtaavat usein kilpailevaan toimintaan ja kilpailukieltoon liittyviä ongelmatilanteita. Kilpailukieltoon liittyvät kysymykset ovat tärkeitä myös henkilöille, jotka työskentelevät asiantuntijatehtävissä tai muutoin organisaation ylemmillä portailla toimialoilla, joissa kehitys on jatkuvaa ja uuden tiedon määrä on suuri. Tässä artikkelissa käsitellään yleisellä tasolla kilpailevan toiminnan kieltoa työsuhteessa sekä kilpailukieltosopimuksen laatimiseen liittyviä perusasioita ja keskeisiä ehtoja ja edellytyksiä.
Reims & Co
Helsinki
Töölönkatu 4, 00100 Helsinki
P +358 9 622 0481
F +358 9 644 643
if.smier@smier
Lohja
Laurinkatu 48 B, 08100 Lohja
T +358 19 323 944
F +358 9 644 643
if.smier@ajhol.eciffo