Työoikeus
Häirintää tai muuta epäasiallista kohtelua koskevan asian selvitys ulkopuolisen asianajotoimiston toimesta
26.6.2024 — Työnantajalla on velvollisuus puuttua työpaikalla tapahtuvaan häirintään. Asian selvittäminen ja päätöksenteko voi joskus edellyttää ulkopuolisen, puolueettoman toimijan, kuten asianajotoimiston apua.
Vuoden 2022 alusta voimaan tulleet muutokset työsopimuslain säännöksiin koskien kilpailukieltosopimuksia
12.5.2022 — Työntekijä voi työsopimussuhteen päättymisen jälkeen lähtökohtaisesti aloittaa välittömästi uuden työnantajan palveluksessa, jonka toiminta kilpailee aikaisemman työnantajan harjoittaman toiminnan kanssa.
Korkein oikeus katsoi yhteistoimintalain olevan oikeudellisesti epäselvä
15.3.2021 — Puutteellinen lainvalmistelu on ollut viime aikoina runsaasti esillä julkisessa keskustelussa. Viime viikon keskiviikkona Keskuskauppakamari katsoi puutteellisen lainvalmistelun vaarantavan Suomen innovaatiot. Heti torstaina korkein oikeus antoi ennakkoratkaisun KKO:2021:17, jossa se totesi olleen oikeudellisesti epäselvää, olisiko tapauksessa tullut käydä yhteistoimintaneuvottelut yhteistoimintalain 6 luvun vai 8 luvun mukaisesti. Huoli lainvalmistelun tasosta kasvaa erityisesti koskien yhteistoimintalain kaltaisia säädöksiä, joihin kohdistuu voimakasta poliittista painetta.
Kommande ändringar i arbetsavtalslagens bestämmelser om konkurrensförbudsavtal
19.2.2021 — Utgångspunkten är den att en arbetstagare, efter att dennes anställningsförhållande med en arbetsgivare har upphört, omedelbart kan börja arbeta för en ny arbetsgivare vars verksamhet konkurrerar med den tidigare arbetsgivarens verksamhet.
Whistleblowing-direktiivi haastaa suomalaista työoikeutta ja salassapitosopimuksia
15.1.2021 — Whistleblowing-direktiivi edellyttää sisäisen ilmoituskanavan luomista kaikille yli 50 henkeä työllistäville yrityksille. Direktiivi on implementoitava kansallisesti 17.12.2021 mennessä, mikä ei ole aivan yksinkertaista.
Yt-neuvottelut työvoiman vähentämiseksi
24.3.2020 — Yt-neuvottelut tarkoittavat useimmille työvoiman vähentämistä eli arkikielellä potkuja. Kyse on siis molemmille osapuolille vakavasta asiasta, jonka työnantaja voi hoitaa joko asiallisesti tai kulmikkaasti. Tärkeää on prosessin aikana selvittää neuvotteluiden taustat tyhjentävästi ja muodostaa aito vuoropuhelu osapuolten kesken.
Työnteko muuttuu – uusi työaikalaki vastaa haasteeseen
24.1.2020 — Työn tekeminen on nyky-yhteiskunnassa yhä useammassa tapauksessa asiantuntijuuteen, tiedon hallintaan ja työntekijän omaan tietotaitoon nojaavaa suorittamista. Siten työn sidonnaisuus tiettyyn työnantajan määräämään työpaikkaan on vähentynyt ja toisaalta työntekijään kohdistuva vaatimus olla tavoitettavissa on kasvanut. Työaika käsitteenä on kokenut murroksen, kun asiantuntijuuteen nojautuvaa työtä on mahdollista tehdä mihin vuorokaudenaikaan tahansa ja missä tahansa.
Työsopimus ja kilpailukielto
22.1.2019 — Nykyajan työelämässä on useita haasteita, jotka koskevat niin työsuhteiden solmimistilanteita kuin toimintaa työsuhteen aikana. Erityisesti yritysten ylemmissä tehtävissä työskentelevät henkilöt kohtaavat usein kilpailevaan toimintaan ja kilpailukieltoon liittyviä ongelmatilanteita. Kilpailukieltoon liittyvät kysymykset ovat tärkeitä myös henkilöille, jotka työskentelevät asiantuntijatehtävissä tai muutoin organisaation ylemmillä portailla toimialoilla, joissa kehitys on jatkuvaa ja uuden tiedon määrä on suuri. Tässä artikkelissa käsitellään yleisellä tasolla kilpailevan toiminnan kieltoa työsuhteessa sekä kilpailukieltosopimuksen laatimiseen liittyviä perusasioita ja keskeisiä ehtoja ja edellytyksiä.
Reims & Co
Töölönkatu 4, 00100 Helsinki | Laurinkatu 48 B, 08100 Lohja
Suomi
Facebook
LinkedIn
Instagram
Google Maps
T +358 9 622 0481 Helsinki | +358 19 323 944 Lohja
F +358 9 644 643
if.smier@smier