Yhteistoimintalain muutos astuu voimaan 1.7.2025

Kirjoittanut
Tarja Pietarila
Merituuli Lukkari
30.6.2025 — Yhteistoimintalaki uudistuu heinäkuussa 2025. Uudistuksen tavoitteena on keventää erityisesti alle 50 työntekijän yritysten hallinnollista taakkaa ja nopeuttaa muutosprosessien läpivientiä.
Soveltamisraja nousee 50 työntekijään
Merkittävin muutos on lain soveltamisalan muutos: jatkossa yhteistoimintalakia sovelletaan pääsääntöisesti vain työnantajiin, jotka työllistävät säännöllisesti vähintään 50 työntekijää. Aiempi raja oli 20 työntekijää. Poikkeuksena ovat edelleen liikkeen luovutusta, sulautumista ja jakautumista koskevat tilanteet, joissa soveltamisraja pysyy 20 työntekijässä.
Jatkuva vuoropuhelu säilyy pienemmissä yrityksissä
Yrityksissä, joissa on 20–49 työntekijää, säilyy velvollisuus käydä jatkuvaa vuoropuhelua henkilöstön kanssa. Vuoropuhelun muodollisuuksia kuitenkin kevennetään: työnantaja voi määritellä käytännöt itse, kunhan ne ovat henkilöstön tiedossa.
Muutosneuvottelut kevenevät ja lyhenevät
Alle 50 työntekijän yrityksissä ei enää tarvitse käydä muutosneuvotteluja, kun kyse on yksittäisten työntekijöiden asemaan vaikuttavista muutoksista. Muutosneuvotteluvelvollisuus säilyy kuitenkin, jos 90 päivän aikana harkitaan vähintään 20 työntekijän irtisanomista, lomauttamista tai muuta vastaavaa toimenpidettä
Muutosneuvottelujen vähimmäiskesto puolittuu: jatkossa se on joko 7 päivää tai 3 viikkoa riippuen toimenpiteiden laajuudesta ja kohteena olevien työntekijöiden määrästä.
Uusi 30 päivän sääntö irtisanomistilanteisiin
Jos työnantaja suunnittelee vähintään 10 työntekijän irtisanomista tuotannollisilla ja taloudellisilla perusteilla, työsopimukset eivät saa päättyä ennen kuin 30 päivää on kulunut neuvotteluesityksen toimittamisesta työvoimaviranomaiselle.
Hallintoedustuksen muutokset tulossa myöhemmin
Henkilöstön edustusta yrityksen hallinnossa koskevat muutokset eivät vielä tule voimaan 1.7.2025, mutta soveltamisrajan laskemista 100 työntekijään valmistellaan uudistuksen toisessa vaiheessa.
Lopuksi
Yhteistoimintalain muutokset vaikuttavat merkittävästi erityisesti pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. On tärkeää arvioida, miten uudistus vaikuttaa omaan organisaatioon tai työntekijän asemaan. Tarvittaessa toimistomme työoikeustiimi auttaa mielellään lain tulkinnassa ja soveltamisessa.
Suosituimmat kirjoitukset
Millaista on tietosuoja-asetuksen mukainen vaikutuksenarviointi ja riskiperusteinen toiminta?
8.1.2019 — Viimeistään viime vuoden toukokuussa niin pienten kuin suurten yritysten oli tarkistettava ja tarvittaessa muutettava henkilötietojen käsittelynsä EU:n tietosuoja-asetuksen mukaiseksi. Käytännössä yritykset käyttivät erittäin paljon resursseja sopimusten päivittämiseen, käsittelytoimien dokumentointiin ja asiakkaiden informoimiseen.
Työsopimus ja kilpailukielto
22.1.2019 — Nykyajan työelämässä on useita haasteita, jotka koskevat niin työsuhteiden solmimistilanteita kuin toimintaa työsuhteen aikana. Erityisesti yritysten ylemmissä tehtävissä työskentelevät henkilöt kohtaavat usein kilpailevaan toimintaan ja kilpailukieltoon liittyviä ongelmatilanteita. Kilpailukieltoon liittyvät kysymykset ovat tärkeitä myös henkilöille, jotka työskentelevät asiantuntijatehtävissä tai muutoin organisaation ylemmillä portailla toimialoilla, joissa kehitys on jatkuvaa ja uuden tiedon määrä on suuri. Tässä artikkelissa käsitellään yleisellä tasolla kilpailevan toiminnan kieltoa työsuhteessa sekä kilpailukieltosopimuksen laatimiseen liittyviä perusasioita ja keskeisiä ehtoja ja edellytyksiä.
Reims & Co
Helsinki
Töölönkatu 4, 00100 Helsinki
P +358 9 622 0481
F +358 9 644 643
if.smier@smier
Lohja
Laurinkatu 48 B, 08100 Lohja
T +358 19 323 944
F +358 9 644 643
if.smier@ajhol.eciffo