Edunvalvontavaltuutuksen laatiminen kannattaa
31.5.2019 — Edunvalvontavaltuutusta koskeva laki (648/2007) tuli voimaan marraskuussa 2007. Lain myötä kenellä tahansa on ollut mahdollisuus edunvalvontavaltuutuksella itse etukäteen järjestää asioidensa hoito sen varalta, että hän myöhemmin tulee kykenemättömäksi hoitamaan asioitaan esimerkiksi sairauden tai heikentyneen terveydentilan vuoksi.
Aviovarallisuusasetus
25.4.2019 — Kansainvälisten parien varallisuussuhteita koskevien Euroopan Unionin asetusten soveltaminen alkoi 29.1.2019
EU:n perintöasetus
8.3.2019 — Helsingin hovioikeus kumosi käräjäoikeuden päätöksen pesänselvittäjän määräämisestä puuttuvan toimivallan vuoksi 17.1.2019 antamallaan ratkaisulla
Kokemuksia lähisuhdeväkivaltaa koskevien asioiden hoidosta
7.3.2019 — Työskentelen erityisesti naisiin ja lapsiin kohdistuneiden rikosten parissa, minkä johdosta lähisuhdeväkivaltaa kokeneet henkilöt ovat asiakaspiirissäni korostettu ryhmä. Tutkijat, syyttäjät ja useat muut tahot tietävät erityisosaamisestani, joten minuun otetaan usein yhteyttä lähisuhdeväkivaltatapauksissa. Näin ollen kohtaan usein väkivaltatapauksia omassa työssäni.
Työsopimus ja kilpailukielto
22.1.2019 — Nykyajan työelämässä on useita haasteita, jotka koskevat niin työsuhteiden solmimistilanteita kuin toimintaa työsuhteen aikana. Erityisesti yritysten ylemmissä tehtävissä työskentelevät henkilöt kohtaavat usein kilpailevaan toimintaan ja kilpailukieltoon liittyviä ongelmatilanteita. Kilpailukieltoon liittyvät kysymykset ovat tärkeitä myös henkilöille, jotka työskentelevät asiantuntijatehtävissä tai muutoin organisaation ylemmillä portailla toimialoilla, joissa kehitys on jatkuvaa ja uuden tiedon määrä on suuri. Tässä artikkelissa käsitellään yleisellä tasolla kilpailevan toiminnan kieltoa työsuhteessa sekä kilpailukieltosopimuksen laatimiseen liittyviä perusasioita ja keskeisiä ehtoja ja edellytyksiä.
Millaista on tietosuoja-asetuksen mukainen vaikutuksenarviointi ja riskiperusteinen toiminta?
8.1.2019 — Viimeistään viime vuoden toukokuussa niin pienten kuin suurten yritysten oli tarkistettava ja tarvittaessa muutettava henkilötietojen käsittelynsä EU:n tietosuoja-asetuksen mukaiseksi. Käytännössä yritykset käyttivät erittäin paljon resursseja sopimusten päivittämiseen, käsittelytoimien dokumentointiin ja asiakkaiden informoimiseen.
Suosituimmat kirjoitukset
Nyttjanderättstestamente – möjligheter och fallgropar
30.8.2019 — Nyttjanderätt (även kallat besittningsrätt) betyder att man har rätt att använda något som ägs av en annan. I de flesta fall när egendom byter ägare går ägande- och nyttjanderätten hand i hand, men framför allt vid köp eller gåvor mellan närstående personer samt vid testamenten händer det att dessa två rättigheter skiljs åt och ges till olika personer. I det följande fokuserar jag på nyttjanderättstestamenten och ger en översikt av vad de innebär och vad det lönar sig att tänka på om man vill använda nyttjanderätt som ett verktyg i sin arvsplanering.
Jussi Sarvikivi valittu 100 oikeusvaikuttajan joukkoon
24.9.2019 — Suomen Asianajajaliitto on nimennyt juhlavuotensa kunniaksi asianajajien joukosta 100 oikeusvaikuttajaa. Asianajajaliitto on halunnut tuoda esiin asianajajien tekemää tärkeää, usein julkisuudelta piiloon jäävää oikeuspoliittista työtä.